Facebook

вторник, 23 октомври 2012 г.

ДАНЪКЪТ ВЪРХУ ДЕПОЗИТИТЕ - поредната буря в чаша вода!


Правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху лихвите по банкови депозити на физически лица.

Предложението е заложено в преходните и заключителни разпоредби на промените в закона за ДДС, които бяха приети на днешното правителствено заседание и ще се внесат за гласуване в парламента заедно с останалите промени в данъчните закони и бюджет 2013.

Министърът на финансите Симеон Дянков няколко пъти защити пред журналисти идеята за въвеждане на новия данък с обяснението, че целта не е да се съберат повече приходи, а да се премахне единственото изключение в данъчната ни система, което позволява да има необлагаеми доходи. По думите му, от новия данък в държавата ще влязат допълнително 120 млн. лв., което показва, че целта не е да се постигне сериозен фискален ефект.http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/10/10/1922981_i_vse_pak_-_danuk_vurhu_lihvite_shte_ima/

ТОВА СЪОБЩИХА МЕДИИТЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ. И се започна една вакханалия по медиите, та целокупния български народ така и нищо не разбра.

В стила на съвременното управление - някой се чеше с молива зад ухото и казва какво даваме, какво спираме, колко е заплатата и колко данъците, а майките.... да бе .... чакай малко.... трябват още едни 120 млн. за догодина та да им отпуснем по 5 лв. допълнително на калпак.

Защо точно сега ще се приема този данък? Ами защото така било справедливо и това щяло да отнеме още благини от богатите та да ги разпредели на бедните....

Не ми станаха ясни, обаче, поне няколко неща....

Ако целта е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ - т.е. да не остане необлагаем доход защо все още има множество необлагаеми източници:
Например - защо облагаме лихвите по депозитите, а не и печалбите от фондовата борса, игрите на щастието. И защо само лихвите по депозитите, а не въобще капиталовите приходи като цяло? Защо само физическите лица, но не и фирмите, фондациите, сдруженията с нестопанска цел, а ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ? А т.нар. Вероизповедания....

Конституцията на Република България дали пък не е ОТМЕНЕНА!

"Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност...." - така пише в чл. 19, ал. 2.

И ето ви първата блиц идея за заобикаляне на новия закон, която ми хрумва. Имате депозит 100 000 лв. (Дай Боже - всекиму!) Парите сте заделили за обучение на детето си и сте ги сложили на срочен депозит. Имате намерение да съхраните депозита поне още 10 год. докато детето стане студент. При средна доходност от лихви около 9 % годишно и капитализиране на лихвите (т.е. ако не ги теглите за други цели) ще дължите данък общ доход около 14 000 лева. За около 300 лв. може да си регистрирате фондация, на която да дарите тези 100 000 лв. и на името на фондациата да депозирате сумата в банка. Естествено фондацията ще бъде регистрирана в частна полза с единствена цел и задача - осигуряване на сериозно образование на лицето ХYZ - вашето малолетно дете.

Впрочем отдавана е ясно, че нито бедните, нито богатите плащат данъци в тази държава. Първите защото нямат облагаеми доходи, а вторите - защото разполагат със средства, кадри и възможности да избягват каквото и да било задължение към държавата. Вижте какво казва днес по телевизията г-н Хампарцумян - "Една голяма част от богатите в България са богати на кредити, другата част не плащат данъци в България, тъй като парите са им на някои слънчеви острови, допълни председателят на Асоциацията на банките, като подчерта, че има начини данъкът да бъде избегнат."http://novinite.bg/articles/22472

Ерго, данъкът пак ще удари именно средната класа, така наречена. А нали именно тя трябваше да е гръбнака на съвременното индустриално общество или нещо пак не сме разбрали.

На казаното по-горе относно равните условия, вероятно някои икономисти биха възразили, че юридическите лица се облагат по друг ред, на балансова основа, в която се включват и капиталовите приходи. Но при изчисленията се включват и капиталовите разходи, а при физическите лица това не е така. За да се изравнят условията би следвало след като ще облагаме приходите да признаваме и разходите и да ги приспадаме от облагаемата основа. Иначе казано, разходите за лихви, такси и комисионни, които едно физическо лице плаща по сключени от него договори за банков кредит да се приспадат от облагаемата му основа. Така в множество случаи ще се окаже, че пак няма какво да се облага....

Което от своя страна поставя въпроса и за коренно различната система за определяне на данъчната основа при физическите лица и останалите правни субекти. На първите се отчисляват "нормативно признати разходи", които са законово определени като процент от дохода от съответната дейност, независимо от реално извършените през годината плащания. Юридическите лица и едноличните търговци, обаче, отново се отчитат на балансова основа, т.е. доказват документално годишните си разходи и в множество случаи те са равни на или дори надхвърлят приходите.... Ето пак как се създава неравнопоставеност на различните субекти в противоречие с основния закон!

Ако действително целта е да се въведе някаква справедливост и да се обложат т.нар. "богатите" и те да бъдат принудени да поемат по-голяма тежест в интерес на обществото без въвеждане на  скали за облагане на доходите и при запазване на пропорционалния (плосък) данък защо не се въведе изцяло нов вид данък. В много страни от Европейския съюз съществува т.нар. "ДАНЪК ВЪРХУ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО". Така всяко лице (физическо или юридическо) което притежава имущество (пари на влог, недвижими имоти, автомобили, ценности и пр.) които не се използват пряко в професионалната му или стопанска дейност, и общия сбор на това имущество е над определен праг (напр. 200 хил. лв.) ще дължи годишен данък върху сбора на благосъстоянието си в определен размер, напр. 5 % годишно. Това е именно справедливостта  - този, които е натрупал повече, освен общите данъчни задължения, да поеме и допълнителна тежест, съизмерима с имуществото. При това по никакъв начин няма да бъдат засегнати нито бедните, нито средната класа (последната в зависимост от долната граница на благосъстоянието, която ще бъде възприета като необлагаема). Една утопична идея, която при сатуквото на олигархо-монополистично управление в страната едва ли ще намери подкрепа у тези, които имат властта и възможностите да я приложат.

И като стана дума, че новите промени били приети на заседание на МС с промени в закона за ДДС (което, ако не се касае за журналистическо неразбиране, е доста странно! Тъй като материята под въпрос се урежда в друг закон - за облагане доходите на физическите лица) се сещам, че доста сериозни сделки остават като необлагаеми с данък върху добавената стойност. Ако целта е да се осигурят допълнителни приходи в бюджета защо не се обложат с ДДС сделките с инвестиционно злато и финансови инструменти, апортните вноски в капиталови дружества, сделките с някои видове земя, сделките с акции и дялове и т.н. Отдавна е ясно, че именно чрез такива транзакции се избягва плащането на огромни задължения по Закона за данък върху добавената стойност.

Ясно е само едно - че има още много какво да се каже и помисли по въпроса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар